Vapaus valita

15.3.2016

Maailma on muuttunut siitä, kun Suomen alkoholipolitiikan kulmakivet, saatavuuden rajoittaminen ja hinnan ylhäällä pitäminen asetettiin paikoilleen.

Alko Oy on tehnyt matkan harvaan sijaitsevasta tarkoituksellisen huonon asiakaspalvelun ja heikon valikoiman viinakorttipisteestä erinomaisen asiakaspalvelun ja kohtalaisen valikoiman myymäläksi. Alkoja on nykyään noin 350 ja varmimmin ne sijaitsevat Prisman, K-kaupan, kookkaan kauppakeskuksen tai automarketin yhteydestä.

Alko Oy:n laaja myymäläverkosto ja hyvät aukioloajat eivät tosiasiassa enää rajoita saatavuutta paljoakaan. Sen sijaan kyläkauppojen, pienten liikkeiden, pientuottajien ja muiden pienempien toimittajien elinkeinomahdollisuuksia se kaventaa tuntuvasti. Prisman “ulkoistettu” alkoholiosasto palvelee, tuotteinaan etupäässä suurten tuottajien säilytystä kestävät tuotteet. Tästä on verratonta etua Prisman ohella isoille viinitiloille ja suurille panimoille. Sen sijaan paikallisen pienpanimo-oluen matka monopolikaupan valikoimaan on kohtuuttoman pitkä sekä vaikea, ja valikoimat kokonaisuudessaan muutoinkin jäävät rajallisiksi.

Päivittäistavarakaupassa myytävän oluen prosenttirajan nostaminen suosisi kotimaista panimoteollisuutta, totesi Alkon toimitusjohtaja Hille Korhonen YLE:n Kova Talous-haastattelussa 7.3.2016. Vahvempien oluiden tuominen päivittäistavarakauppaan loisi Suomeen työpaikkoja, tuloja panimoille, viljelijöille ja kauppiaille. Se vähentäisi olennaisesti Alkon sijoittumisen vääristävää vaikutusta kilpailutilanteeseen, ja parantaisi näin pienten kauppojen ja toimittajien asemaa.

Kilpailu-, elinkeino- ja työllisyyspoliittiset vaikutukset olisivat takuuvarmasti myönteisiä. Mikäli vahvempien oluiden ohella myös viinien myynti vapautettaisiin, johtaisi se mahdollisesti Alkon myymäläverkoston supistumiseen, mikä voisi vähentää väkevien alkoholijuomien saatavuutta.

Helsingin Edistyskokoomus kannattaa kaikkien mietojen alkoholijuomien, myös viinien, vapauttamista päivittäistavarakaupan myyntiin. Kannustamme hallitusta näpertelyn sijasta rohkeisiin päätöksiin pienten kauppojen ja panimoiden toiminnan mahdollistamiseksi sekä kansalaisten valinnanvapauden lisäämiseksi.

Helsingin Edistyskokoomus ry:n hallitus

hallitus@edistyskokoomus.fi