Sivistyspuolue kaipaa faceliftiä

19.9.2019

Helsinkiläiset ja monien muidenkin suurten kaupunkien asukkaat poikkeavat arvoiltaan huomattavasti keskimääräisistä suomalaisista. Sukupuolivähemmistöjen oikeudet, huoli ilmastonmuutoksesta ja asiallinen suhtautuminen maahanmuuttoon ovat itsestäänselvyyksiä koulutetuille nuorille, jotka ovat perinteisesti kuuluneet Kokoomuksen ydinäänestäjäkuntaan. Äänestäjät keskittyvät yhä enemmän kaupunkeihin. Kokoomuksen on puhuttava kaupunkilaisten kieltä.

Ensimmäinen ydinkysymys onkin: miten Kokoomus voisi puhutella paremmin nuoria kaupunkilaisia?

Kaupungeissa haasteena on saada nuoret ja aivan erityisesti nuoret naiset näkemään Kokoomus puolueenaan. Nuoret ovat aidosti ja syystäkin huolissaan tulevaisuudesta: ilmastonmuutos ja pirstoutuvat työurat ahdistavat. Tolkun ihmisten Toivo-puolueella on tehtävä: esittää uskottava suunnitelma siitä, miten Suomi tekee oman osansa ilmastonmuutoksen torjunnassa, millaiset valmiudet sen on annettava nuorille tulevaisuuden työelämään ja miten huolehdimme siitä, että hyvinvointiyhteiskunta on jaloillaan tulevina vuosikymmeninä.

Toinen ydinkysymys on: miten palautamme Kokoomuksesta jälleen sivistyspuolueen?

Kokoomus on ollut perinteisesti myös opettajien puolue, ja meidän on löydettävä heidät uudelleen. Suomalaisen koulutuksen korkea taso perustuu siihen, että olemme saaneet parhaat opiskelijat opiskelemaan opettajiksi ja antaneet heille korkeatasoisen koulutuksen. Koulutusjärjestelmämme kivijalkana on opettajan ammatin arvostus ja kiinnostavuus. Kokoomuksen on esitettävä, miten se turvataan jatkossakin varhaiskasvatuksesta yliopistoon.

Kolmas ydinkysymys on: miten teemme Kokoomuksesta houkuttelevan vaihtoehdon naisäänestäjille?

Aivan ensiksi: tarvitsemme naiset puolueessa keskeisemmin näkyviin. Se on erityisen tärkeää oppositiokaudella, jolloin julkisuutta tulee harvemmille henkilöille kuin hallituskausina.

Erityisesti naiset arvioivat politiikan onnistumisia arjen kokemusten kautta: löytyykö päivähoitopaikka, onko koulutus laadukasta, onko kaupunki turvallinen, saavatko ikääntyneet vanhemmat laadukasta hoitoa.

Kokoomuksen uusi puoluesihteeri Kristiina Kokko sanoi valintansa jälkeen osuvasti: ”Kokoomukseen tulisi vastedes liittää nykyistä vahvemmin muutakin kuin vastuullinen talouspolitiikka: ihmisten arjen asiat ovat myös kokoomuksen politiikan ydintä.” Asia on juuri näin. Kamreereina meidät jo tunnetaan, nyt pitäisi kertoa, millaista arjen kokemusta haluamme tarjota äänestäjille.

Pia Pakarinen

Kirjoittaja on Helsingin kaupungin apulaispormestari.


Kirjoitus on osa Helsingin Edistyskokoomus ry:n Mihin menet kokoomus? -blogisarjaa, jossa kokoomuslaiset käsittelevät puolueen poliittista linjaa ja sen tulevaisuutta. Kiinnostuitko kirjoittamaan? Ota yhteyttä hallitukseemme.

Kuva: tap5a (Pixabay)