Muutos etenee voimalla, joukkovoimalla

8.4.2015

Joka ikistä vaalipuhetta, kannanottoa ja ehdokastenttiä yhdistää muutoksen tematiikka. Poliitikot väittävät tuovansa muutoksen, mutta tosiasiassa he reagoivat siihen – toiset vastustaen, toiset syleillen.

Yhteiskunta ympärillämme on jatkuvassa muutoksessa ja ainoa asia joka on pysyvää, on se tosiasia, että paluuta vanhaan ei ole. Muutos ympärillämme etenee muutokseksi omassa toiminnassamme, siinä mitä teemme päivittäin, usein huomaamattamme. Kehittyvä yhteiskunta elää muutoksesta ja yhteiskuntamme kilpailukyky mitataan sillä, kuinka hyvin pystymme mukautumaan muutokseen ja hyötymään siitä.

Internetin ensiaskeleet muuttivat globalisaation luonteen. Seuraavat haparoivat askeleet loivat sosiaalisen median: Facebookin, Youtuben, Twitterin, Instagramin, Tinderin ja lukuisat muut. Kuin huomaamatta syntyivät myös Wikipedia ja kauppapaikat kuten Huuto.net ja Ebay.

Eipä aikaakaan, kun askellus johti suurta ahdistusta musiikki- ja elokuvateollisuudelle tuoneeseen murrokseen. Vaikka kirja tuntuu edelleen hyvältä kädessä, katosivat tietosanakirjat Wikipedian tieltä. Askeleet ovat johtaneet joukkovoiman uhmaikään: ajatukset jaetaan sosiaalisessa mediassa, tavarat myydään nettihuutokaupassa ja rakkautta etsitään mobiilisovellusten avulla. Havaintomme vanhenevat jo kirjoitushetkellä, sillä olemme vasta gigabittien nopeudella etenevän muutoksen alussa.

Muutoksen edetessä olemme alkaneet kyseenalaistamaan perustavanlaatuisia ajatuksia, ilman, että se aiheuttaisi meille suurta tuskaa. Miksi esimerkiksi tuotteen pitäisi olla markkinoilla, ennen kuin sen voi ostaa? Invesdor, Mesenaatti ja Kickstarter ovat mahdollistaneet sen, että markkinatalouden yksi keskeisin prosessi on käännetty päälaelleen. Nyt voimme sijoittaa itse yritykseen, ennen kuin tuote on markkinoilla – siis koetella liikeideaa aivan ennenkuulumattomalla tavalla. Rapport on joukkoistanut journalismin, Wikipedia tiedontuottamisen, AirBNB asunnonvuokraamisen ja Uber taksiautoilun.

Muutos etenee valtavalla voimalla, joukkovoimalla. Yksi suurimmista esteistä muutokselle ja sen tuomille hyödyille onkin poliittinen päätöksenteko, joka konkretisoituu jähmeäksi lainsäädännöksi. Lainsäädäntöprosessiakin on ryhdytty joukkovoiman avulla kyseenalaistamaan, kansalaisaloitteet ovat tulleet jäädäkseen.

Joukkovoiman avulla toiminnan organisointi muuttuu, omistamisen ja hallinnan suhde muuttuu ja samalla oma valtamme kuluttajina ja kansalaisina kasvaa. Ehkäpä eniten huomiota saava muutos liittyy organisaatioista suurimpaan, yhteiskuntaan. Vanhakantaisen valtioyhteiskunnan tarve vähenee, kun kansalaiset nousevat esiin julkisen sektorin byrokratian ja yksityisen sektorin hierarkian välistä äänestäen etusormellaan verkkokaupassa ja sosiaalisessa mediassa, auttaen toisiaan ja tehden asiat yksilöinä, mutta yhdessä – ohi yritysten ja julkisen sektorin.

Edistyskokoomus haluaa tuoda nämä muutokset parrasvaloihin, sillä vaikka ne ovat silmiemme edessä joka ikinen päivä, emme näe niitä ilman keskittymistä. Poliittisten puolueiden ja päättäjien on herättävä muutokseen, joka etenee huomattavasti nopeammin kuin lakiesitykset lähetekeskusteluissa. Joukkovoiman hyödyn valjastaminen hyödyttäisi suomalaista yhteiskuntaa merkittävällä tavalla, jos kykenemme lainsäädännön avulla turvaamaan sille mahdollisuuden edetä ja kantaa hedelmää.

Jatkamme joukkovoiman ja poliittisen päätöksenteon suhteen pohtimista 14.4.2015 järjestettävässä tapahtumassa Joukkovoiman uusi aalto – Tule ja inspiroidu!

Lisätietoja
Kimmo Parhiala,
YTM
Helsingin Edistyskokoomus
hallituksen puheenjohtaja
p. 040 84649446

Kalle Salava,
Lakimies
p. 041 545 7117

hallitus@edistyskokoomus.fi