Kannanotto: Pariisia pelastamassa

3.6.2017

Yhdysvaltain sisällä Kalifornia osoittaa, että kunnianhimoinen ilmastopolitiikka päinvastoin luo uutta työtä enemmän kuin tuhoaa vanhaa

Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on kiistaton tosiasia. Se on havaittavissa kaikkialla ympärillämme sulavina jäätiköinä, äärisääilmiöinä ja jatkuvasti nousevina lämpötiloina – seikka, joka kylmänä kesäkuuna Helsingissä tuntuu kovin etäiseltä.

Pariisin ilmastosopimus on lopputulema yli kahdenkymmenen vuoden YK-neuvotteluista. Se on sitova sopimus, johon ovat sitoutuneet kaikki maat, EU ja 195 muuta valtiota – tai siis 194 Yhdysvaltain jättäydyttyä sopimuksen ulkopuolelle.

Sopimuksessa on ongelmia. Se on liian kunnianhimoton riittääkseen. Se on liian heikko, jotta sillä olisi tavoitteidensa mukaista vaikutusta. Eikä siinä edes ole sanktioita tavoitteiden laiminlyönnistä. Se on iso tulonsiirtomekanismi, joka suuntaa rahallista hyötyä “kipurahoina” kehittyville maille sen sijaan, että samalla pääomalla rahoitettaisiin energiantuotantoon tai vaikkapa liikenteeseen liittyvää tutkimusta.

Pariisin ilmastosopimus on ehkä laiha lohtu suurten haasteiden edessä. Näemme, että sopimuksen symboliikka on sen sisältöä merkittävämpi. Me, ihmiskunta ja johtajamme, olemme istuneet alas, katsoneet ongelman vakavaksi ja allekirjoittaneet sen. Se on ensimmäinen kerta, kun olemme tosissamme ymmärtäneet, että yhteiset ongelmat ratkaistaan, no, yhdessä.

Trump ilmoitti eilen vetävänsä Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta. Ilmeisesti luodakseen uudelleen kadonneita teollisia työpaikkoja ja vähentääkseen kustannuksia, joita Pariisin mekanismeista heille koituu. Sopimusteknisesti vetäytyminen kestää seuraaviin vaaleihin, joten aurinko noussee huomennakin. Silti Sharan Burrow’ta mukaillen “kuolleella planeetalla ei ole työpaikkoja”, joten ilmastonmuutoksen kieltäminen politiikassa johtaa väistämättä tavoitteiden vastaiseen lopputulemaan.

Katsomme, että Yhdysvallat on luopunut kansainvälisestä johtajuudesta tällä ilmoituksella. EU, Kiina ja Intia tarttuvat valtatyhjiöön. Yhdysvaltain sisällä Kalifornia osoittaa, että kunnianhimoinen ilmastopolitiikka päinvastoin luo uutta työtä enemmän kuin tuhoaa vanhaa. Myös useat kansainväliset yritykset toteuttavat kunnianhimoisia ympäristöohjelmia ja kasvihuonekaasupäästöjen leikkauksia – sillä toisin kuin Yhdysvaltain presidentti, tuotteet ja heidän viestinsä valitaan päivittäin.

Helsingin Edistyskokoomus tukee Pariisin ilmastosopimusta ja kansainvälistä yhteistyötä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Edellytämme, että Suomen hallitus vahvistaa edelleen toimia, joilla Suomi ja EU voivat osoittaa johtajuutta ihmiskunnan suurimman uhan edessä.

 

Helsingin Edistyskokoomuksen hallitus

Lisätiedot:
Heini Rask, puheenjohtaja, p. 040 700 1715
Laura Ryymin, varapuheenjohtaja, p. 050 3270 48
Niklas Koskimies, HEKin jäsen, p. 050 563 6467