Kannanotto: Euroopan totuuden hetki

4.6.2017

“Totuuden hetki.” Näin vastasi Ranskan vastavalittu presidentti Emmanuel Macron, kun häneltä kysyttiin syytä pitkään kädenpuristukseen ja katsekontaktiin presidentti Donald Trumpin kanssa. ”En tee kompromisseja”, hän lisäsi.

Aikamme epävarmuus, yllätyksellisyys ja jopa avuttomuus herättää hakemaan uutta toivoa ja uskoa tulevaisuuteen. Macron tarjoaa tätä. Hän on liberaali, ”Le Kid” (poikanen), pitkälle kouluttautunut, yhteiskuntatieteilijä Pariisin Scienes Po:sta ja hallintotieteilijä ENA:sta (Ecole Nationale d’Administration). Lisäksi hänellä on talousministerin kokemus. Älykäs, rohkea ja taitava. Ihmelapseksi häntä kutsutaankin.

Macron ei ole tyytynyt vanhaan oikeisto-vasemmisto asetelmaan, vaan ennakkoluulottomasti hän perusti vajaa vuosi sitten oman poliittisen En Marche (Liikkeellä) -liikkeen. Sen tavoitteena on uudistaa Ranskan poliittinen järjestelmä, talous ja työlait – mukaan lukien paikallinen sopiminen ja työaikajoustot – sekä uudistaa EU. Macron vastustaa protektionismia, kannattaa globalisaatiota ja rakentaa vahvan Ranska-Saksa- yhteistyön varaan.

Enemmistö ranskalaisista tuki Macronia vaaleissa ja valitsi hänet presidentikseen. Kesäkuun 11. ja 18. päivä järjestettävät Ranskan kansalliskokouksen vaalit näyttävät, saako hän taakseen enemmistön toteuttaakseen tavoitteensa. Macronin tukijoiksi odotetaan siirtyvän äänestäjiä niin keskustaoikeistosta kuin keskustavasemmistostakin. Toukokuun 2017 lopussa ilmestynyt The Economist kirjoitti, että Macronin suurin uhka vaaleissa on, että häntä aletaan pitää vasemmistolaisena. Tulevaisuus näyttää, kuinka paljon hän joutuu tekemään kompromisseja – ja miten taitava hän siinä on.

Ranska on EU:n toiseksi suurin ja maailman viidenneksi suurin talous. Maassa on paljon tyytymättömyyttä, 10 prosentin työttömyys ja kansa, joka on tottunut menemään kaduille toteuttamaan ‘kadun valtaa’.

Edellytykset asteittaiseen onnistumiseen Macronilla on kuitenkin olemassa. Hän korostaa asiantuntijuutta, osaamista sekä koulutusta ja on valinnut neuvonantajiaan, hallituksen jäseniä ja myös virkamiehiä, tiedemiehiä sekä puhtaita asiantuntijoita niin oikealta kuin vasemmaltakin. Hän on ottanut käyttöönsä maansa terävintä kärkeä ja osoittanut, ettei halua tämän osaamisen vuotavan ulkomaille. Näin toimiessaan hän ei korosta pelkästään koulutuksen saatavuutta ja yhdenvertaisia kouluttautumismahdollisuuksia, vaan osoittaa olevansa sanojensa mittainen jo kautensa alkutaipaleella.

Macron haluaa avata EU:n perussopimuksen, Lissabonin sopimuksen, kehittää yhteistä budjettia ja puolustuspolitiikkaa, tukea eritahtista integraatiota sekä kehittää lainsäädäntöä estämään halvan työvoiman riistoa. Saksa on jo valmis avaamaan Lissabonin sopimuksen, mutta ei maksamaan Ranskan uudistuksia.

Macron haluaa osoittaa pystyvänsä muutokseen ja voi siinä onnistua – maailma on muuttunut, hegemoniat rakoilevat, puolueiden, kansanliikkeiden ja EU:n pitää myös muuttua. Muuten ne jäävät kansalaisten jalkoihin. EU-kansalaiset haluavat uudistumista ja muutoksia. Niitä EU myös tarvitsee. Totuuden hetkellä Suomen on oltava aktiivinen ja vastuunkantaja EU:ssa.

Helsingin Edistyskokoomuksen hallitus

Lisätiedot:
Heini Rask, puheenjohtaja, p. 040 700 1715
Laura Ryymin, varapuheenjohtaja, p. 050 327 048
Pirkko Vihko, hallituksen jäsen, p.040 5431 734