Kädetön muttei päätön strategia

24.8.2015

Helsingin Sanomat haastatteli Yhdysvalloissa asuvaa merkittävää suomalaista taloustieteilijää Bengt Holmströmiä, joka muistutti haastattelussa lukijoita miten vaikeassa taloustilanteessa Suomi on (HS 19.8.). Holmström peräänkuulutti haastattelussa internetin, robottien ja liiketoiminnan digitalisoitumisen luonnonlakimaista luonnetta. Mitä enemmän kiellämme uusia liiketoimintamalleja, sitä enemmän Suomi jää jälkeen.

Helsingin Edistyskokoomus on nostanut esille kannanotoissaan ja tapahtumissaan, että muutoksista tulisi hakea mahdollisimman paljon hyötyä. Väistämättömiä muutoksia ei kannata kynsin hampain vastustaa.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Thomas Wallgren (sd.) on tehnyt valtuustoaloitteen vastuullisen robotisaation ohjelman laatimisesta Helsinkiin. Helsingin Edistyskokoomuksen mielestä Suomessa teknologian tuomiin mahdollisuuksiin pitää tarttua rohkeasti eikä jäädä pohtimaan syrjäyttääkö teknologia muutamia työntekijöitä vai ei. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tulee tuottaa käyttäjilleen terveyshyötyä parhaalla mahdollisella tavalla. Palvelut tuotetaan käyttäjiä, ei työntekijöitä varten. Keskustelu siitä, että teknologia vie ihmisten työpaikat on jatkunut siitä lähtien kun tuulimyllyt keksittiin jauhamaan viljaa jauhoiksi.

Digitalisaatio mahdollistaa tuottavuuden kasvun. Tuottavuuden kasvu saattaa vähentää työvoiman tarvetta lyhyellä aikavälillä joillakin sektoreilla, mutta samalla se luo valtavasti työtä ja mahdollisuuksia kasvuun monilla muilla sektoreilla. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa on välttämätöntä purkaa tätä tuottavuutta edistävää “luovaa tuhoa” kahlitsevia yhteiskunnan ja työelämän vanhentuneita rakenteita.

Tuottavuus nousee uusien toimintamallien avulla, samoin nousevat uudet työllistävät yritykset. Uusia teknologioita ja toimintamalleja syntyy sellaiseen ympäristöön, joka sallii uudistukset ja ymmärtää epäonnistumiset. Tällä hetkellä Suomea vaivaa millimetrimittojen ilmapiiri, joka näkyy synkkenevässä taloustilanteessa.

Muutoksessa yksi näkee uhkia, toinen mahdollisuuden. Helsingin Edistyskokoomus toivoo, että päättäjämme keskittyisivät mahdollisuuksiin.

Helsingin Edistyskokoomus ry:n hallitus